İşitme kaybı, yenidoğan her 1000 bebeğin 3′ ünde görülen doğumsal bir sorundur ve doğumsal anomaliler arasında en sık görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Erken tanı konulmadığında; dil gelişimi, psikososyal gelişim, çevreye uyum ve iletişimde gecikmeler ortaya çıkmaktadır. Peki, bebeklerde işitme testi ne zaman yapılır?

Yendoğan bebeklerde duyma sorunu yaşayıp yaşamadığının dışarıdan gözlemle anlaşılması çok mümkün değildir. Bu nedenle bebeğe işitme testi yapılması gereklidir ve Sağlık Bakanlığı tarafından şart koşulmuştur. 
 
İŞİTME TESTİ HAKKINDA 
İşitme testi; bebeğin veye kişinin işitme fonksiyonunun normal olup  olmadığını anlamaya yönelik bir incelemedir. Yenidoğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgalarıyla ölçülerek anlaşılır. 
 
BEBEKLERDE İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLECEK RİSKLER 
*Anne ya da babada genetik işitme kaybı hastalığı
*Akraba evliliği
*Annenin gebeliği sırasında ciddi rahatsızlıklar ya da kullandığı ilaçlar 
*Sarılık
*Yoğun bakım gerekliliği 
*Mekanik havalandırma gerekliliği (özellikle 5 günden uzun süreyle gerekmişse)
*Kulağa zarar veren ilaç kullanımı 
*Erken doğum (premature bebek)
*İşitme kaybıda yaptığı bilinen çoklu hastalıkların varlığı (sendromlar)
 
BEBEKLERDE İŞİTME SÜRECİ 
* 3. aydan itibaren insan sesi en önemli uyaran haline gelir. 
*6-9 aylar arasında bebek, sesin geldiği yöne başını çevirir.
*10. aydan sonra bebek, adı söylendiğinde reaksiyon vermeye başlar. 
*12 aydan sonra bazı sözlü komutlara yanıt verir.
*18-24 aydan sonra ise kelime hazinesi geliştiğinden işitme sistemi sözlü olarak araştırılır.
 
YENİDOĞAN İŞİTME TESTİ NASIL YAPILIR? 
Test otomatik otoakustik emisyon (AOAE) testi olarak adlandırılır. Sadece bir kaç dakika sürer. Bebeğinizin kulağına yumuşak uçlu küçük bir kulaklık yerleştirilir ve hafifçe klik sesi duyulur. İlk testten net cevaplar almak her zaman mümkün değildir. Bu bir çok bebekte olur ve her zaman bebeğinizin kalıcı bir işitme kaybı olduğu anlamına gelmez.
Bu durumlarda, bebeğinize ikinci bir test önerilecektir. Bu, ilk tetle aynı olabilir veya otomatik işitsel beyin sapı yanıtı (AABR) testi olarak adlandırılanbaşka bir tür olabilir. AABR testi bebeğinizin başına ve boynuna 3 küçük sensör yerleştirmeyi içerir. Yumuşak kulaklıklar bebeğinizin kulaklarının üstüne yerleştirilir ve klik sesi gönderilir. Bu test 5 ila 15 dakika sürer. Bu testler bebeğinize hiçbir şekilde zarar vermez. 
Dikkat edilmesi gereken nokta bu testlerin yalnızca doğumsal işitme kaybı olan bebekleri belirleyeceğidir, sonradan oluşabilecek işitme kayıpları için anne-baba, bebeğin diğer gelişimlerini nasıl takip ediyorsa işitme duyusunu da  takip etmelidirler. 
 
BEBEKLERDE İŞİTME TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?
Doğum sonrasın ilk kontrollerde her bebeğe işitme testi uygulanmalıdır. Eğer ilk kontrolde bu test unutulursa ilk 3 aya kadar mutlaka yaptırılmalıdır.
 
Ody. Neşe CAN 
Zonguldak  Bülent Ecevit Üniversitesi 
Uygulama ve Araştırma Merkezi