Organ Nakli Nedir?

Organ nakli, tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya kadavradan alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesidir. Kalp nakli dışında önemli bir kısmı canlıdan canlıya yapılabilmektedir. En çok nakli yapılan organlar böbrek ve karaciğerdir.

Organ nakli modern tıbbın en önemli başarılarından birisidir. Başka bir yöntemle tedavi şansı ve çoğu zaman da yaşam şansı kalmamış olan hastalara yeni bir yaşam imkanı sunmaktadır. Nakil sonrası yaşam süresi ve başarı oranı, nakli yapılan organın vücut tarafından reddini önlemeyle paralel seyreder. Organ nakli sonrası kullanılan yeni jenerasyon ilaçlar ve aynı zamanda nakil ameliyatlarında kullanılan teknolojideki gelişmeler, nakil sonrası başarı şansının artmasında çok önemli katkı sağlamıştır.

Özellikle böbrek nakli olan hastaların önemli bir kısmını kadın hastalar oluşturmakta ve bu kadın hastaların yaklaşık % 80’i 55 yaşın altındadır. Nakil yapılan bu hastaların büyük bir bölümü üreme çağındadır. Kronik böbrek yetmezliği olan kadın hastalarda ortaya çıkan adet görememe, yumurta oluşmaması gibi nedenlerden dolayı kısırlık oluşmaktadır. Başarılı bir nakilden sonra bu fonksiyonlarda düzelme olmakta ve gebelik şansı artmaktadır.

Hem kendi tecrübemiz hem de uluslararası literatür ışığında şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, organ nakli olmuş üreme çağındaki her kadın gebe kalabilir ve doğum yapabilir. Bunun için organ nakli olduktan sonra 2 yıl beklenmeli, kullanmakta olduğu bazı ilaçlarda değişiklikler yapılmalı, gebelik boyunca hem organ nakli merkezi hem de gebelik yönünden yakın takip edilmelidir. Doğum şekline tamamen jinekolojik duruma göre karar verilmelidir.

Yaşamın iki mucizesi olan gebelik-doğum ve organ naklinin bir arada olmaması için hiçbir engel yoktur. Bu konu ile ilgili uluslararası bir makaleyi aşağıda paylaşıyorum.

Doç. Dr. Sabri TEKİN

Memorial Ataşehir Hastanesi

Organ Nakli ve Genel Cerrahi Ünitesi