Non Stress Test (NST) Nedir?
NST gebeliğin takibinde sağlık çalışanları tarafından (Doktor, Ebe, Teknisyen gibi) bebeğin sağlığını kontrol etmek, iyilik halini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir testtir. Anne karnındaki bebeğin durumu hakkında bilgi verir. NST, bebeğinizin anne karnında neler yaptığını kaydeder. Bu test ile bebeğin kalp atım hızı, bebeğin hareketleri ve varsa rahimin kasılması (kontraksiyon) ortalama 20 dakika boyunca izlenir. NST sizi veya bebeğinizi rahatsız etmez. Herhangi bir fiziksel risk teşkil etmez.
NST hastaya uygulanışı
NST Gebeliğin Kaçıncı Haftasından İtibaren Yapılır?
Gebeliğin 26 – 28. haftalarından itibaren rahim kasılmalarının kontrolü için uygulanabilir. Gebeliğin 34. haftasından sonra bebeğin kalp atımlarının takibi için güvenli sonuç vermeye başlar. Bu haftadan sonra doktorunuzun isteği doğrultusunda belirli aralıklarla test tekrarlanır.
NST Neden Uygulanır?
Non stress test doğum öncesi bebeğin sağlığını değerlendirmek için kullanılır. Testin amacı bebeğinizin hareketine bebeğinizin kalp atış hızının nasıl tepki verdiğini kontrol ederek yararlı bilgiler sağlamaktır. 36. gebelik haftasından sonra rutin kontrollerde uygulanabileceği gibi doktorunuz gerek gördüğü durumlarda erken haftalarda da bu testi görmek isteyebilir.
NST İşlemi Nasıl Yapılır?
NST için kardiotakograft adında bir cihaz kullanılır. Anne adayı bir yatağa ya da sedyeye uzandırılır. Annenin karnına biri bebeğin kalp atışlarının ölçülmesi, diğeri rahimdeki kasılmaları algılaması için iki adet prob yerleştirilir. Bazı kliniklerde anne adayının eline de bebeğinin hareketlerini hissettiğinde basması için bir buton verilir. Yaklaşık 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarını ve rahimde oluşan kasılmaları kağıda aktarır.
NST Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Sağlıklı bir bebeğin kalbi anne karnında iken dakikada 120-160 atım arası atar. Kalp atışları dalgalanmalar gösterir. Variabilite adı verilen bu dalgalanmaya ek olarak fetusun vücut hareketleri esnasında kalp atımı hızlanır belli bir süre sonra yine normal hızına döner. Kalp hızında görülen bu yükselip alçalmalara akselerasyon denir. Bebeğin kalp atımında görülen bu değişiklikler bebeğin sağlıklı olduğunun göstergelerinden biridir. Ortalama 20 dakikalık inceleme sonucunda bazı kriterler yerine gelirse NST Reaktif demektir yani iyi bir NST’den bahsedilir. NST 20 dakika boyunca reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğundan şüphelenilir. Bir süre sonra NST tekrar edilebilir veya NST süresi uzatılabilir.
Eğer NST sonucu iyi değilse (Nonreaktif) doktorunuz bebeğin sağlığını kontrol etmek için başka testler yapabilir ya da gebelik haftanız doğum için uygunsa sizi doğuma yönlendirebilir.
NST testinin sonucuna bir örnek
* Mayo Clinic, Patient Care & Health İnformation, Nonstress test, web sayfasından alıntı yapılmıştır.
Op.Dr. Fatih Keskin
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Edirne 1.Murat Devlet Hastanesi