Anne adayı kendi yaşamsal fonksiyonlarının devamı, bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesi ve daha sonrasında da salgılayacağı sütün kalitesi için yeterli ve dengeli beslenmelidir.

Gebelikte kilo alımı ne kadar olmalıdır?

Gebelik sırasında kilo alımının, anne adayının uygun ağırlığına ek olarak 10 ile 14 kg yani ortalama ayda 1 ile 1,5 kg arasında olması uygun görülmektedir.

Gebelikte demir eksikliğine ne tür diyetsel önlemler alınabilir?

Anne adaylarında artan demir ihtiyacının diyetle karşılanamaması ve bazı diyet hatalarından dolayı demir eksikliği görülebilmektedir. Aynı zamanda anne adayının sık doğum gerçekleştirmesi, barsak parazitleri gibi sağlık sorunları, diyetinde bulunan ve fitat içeriğinden dolayı demir emilimini engelleyen tahıllar ve aşırı çay kahve tüketimi demir eksikliği riskini arttırmaktadır. Demir emiliminin engellenmesini önlemek için çay kahve tüketimini yemek sırasında değil de yemeklerden bir saat sonra günde iki fincanı geçmeyecek şekilde tercih etmek daha iyi bir seçenek olacaktır. Bunun yanında C vitamininden zengin yiyecekler demir emilimini arttıracağı için yemeklerde bolca tercih edilmeli, annenin diyetine eklenmelidir.

Gebelik bulantısına ne tür diyetsel çözümler üretebiliriz?

Gebelik sırasında birçok annenin sıkça rastladığı durumlardan biri de gebelik bulantısıdır. Gebelik döneminde anne adayının koku alma duyusunda aşırı duyarlılık görülebileceğinden dolayı bulantısını arttıracak ağır kokular ve yemek kokularından uzak durması, yataktan kalkmadan önce kraker veya ekmek tüketilmesi, kızartmalar gibi yağlı yiyecekleri tercih etmemesi anneye yardımcı olabilir.

Gebelikte kabızlık durumunda ne tür diyetsel önlemler alınabilir?

Gebelikte yaşanabilecek bir diğer durum da kabızlık durumudur. Bu durumda annenin diyetine kuru baklagiller, sebze ve meyve gibi posa açısından zengin besinler eklenmeli, sıvı alımına dikkat etmesi sağlanmalı ve fiziksel aktivitesini arttırması önerilmektedir.

Gebelikte mide yanmasına ne tür diyetsel önlemler alınabilir?

Bu durumda anne adayının az az sık sık yemesi, çok yağlı ve baharatlı gibi mideyi rahatsız edecek yiyeceklerden kaçınması, uyurken başını yüksekte tutması ve dar kıyafetlerden kaçınması önerilmektedir.

Diyetisyen

D. Meliç Anaç